25 aug. 2011

Recept på inlagd gurka

4 gröna slanggurkor eller Västeråsgurkor
1 liter vatten
4 grader ättiksyra (24 %)
6 dl strösocker
2 msk salt
2 msk gula senapsfrön
50 gram pepparrot

Skölj gurkorna och skär dem i skivor. Lägg skivorna i burkar.
Koka upp lagen och häll den het över gurkorna. Tillsätt senapsfrö och pepparrotbitar. Låt kallna och skruva på locken. Förvara svalt.
Receptet lämnat av Birgitta i Orsa

Saltgurka (färsksaltad gurka, recept från Östergötland)
1 kg Västeråsgurka
1 liter kallt vatten
0,75 dl salt
krondill
1 msk dillfrön

Blanda salt och vatten. Rör tills saltet har löst upp sig i vattnet.
Tvätta gurkorna och lägg i en stor burk. Tillsätt dill och dillfrö. Häll över lagen och sätt på lock.
Efter ett dygn kan man börja äta gurkorna. Förvara i kylskåp. Gurkorna håller sig inte så länge så ät dessa innan de inlagda gurkorna. Jättegott att skiva och lägga på smörgås.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar