25 nov. 2012

Miljövänlig förvaring

I år testade jag att torka palsternacka. Det fungerade alldeles utmärkt och är praktiskt när man ska koka soppa t ex. Det är bara att lägga ner de torkade bitarna direkt och låta koka med.

Det känns lyxigt med burkar med olika innehåll i skafferiet. Jag provade även att torka rotselleri. Det blev också bra. Det är ju dessutom ett miljövänligt sätt att ta tillvara grönsakerna på. Man behöver ingen dyr utrustning heller. Jag använde en träram med myggnät som jag la mellan 2 stolar. Det blev bra luftcirkulation och palsternacksbitarna torkade på några dagar. Jag gjorde samma sak med äpplen och nu lägger jag torkade äppelbitar i müslin. Det känns lyxigt.


4 kommentarer:

 1. Smart, vet du något om om/hur näringsvärdet påverkas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det vet jag inte men om man skulle förvälla och hälla bort spadet samt frysa in så tycker jag att det borde vara ett sämre alternativ. Framförallt med tanke på energiåtgången. Närodlat och torkat borde vara miljösmart. Det är mitt sätt att bidra till mijön. Dessutom blir jag lycklig när jag öppnar burken och känner doften.

   Radera
  2. Nu har jag hittat följande info:
   Under torkning försvinner vätska men näringsämnen bevaras mer skonsamt än vid frysning.

   Radera
  3. Jamen så bra, det låter ju perfekt. Någon gång har jag hört om vattenlösliga vitaminer som dunstade vid torkning, det var därför jag undrade.

   Radera